Ara fa uns dies moria Jordi Porta i Ribalta (Barcelona, 1936-2023), a l’edat de 86 anys, un home bo i un constructor de país, com el va definir el seu amic Jordi Sànchez; un activista i un renovador, com l’han definit d’altres.
Des de ben jove que Porta va ser una persona molt compromesa amb el país i amb la llengua. I ho va fer amb constància durant anys i impulsant o participant en moltíssimes accions i iniciatives. Era llicenciat en filosofia per la Universitat de Barcelona, però al llarg de la seva vida més que escriure llibres –en va publicar tres– es va dedicar a posar en pràctica el seu pensament nacional i social a través de moltes entitats i institucions convertint-se, així, en un molt bon activista. I és que va estar vinculat amb els Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, amb el Congrés de Cultura Catalana, amb l’Associació per a les Noves Bases de Manresa, amb el Patronat Català Pro Europa… i va presidir el Centre Unesco de Catalunya, l’Opinió Catalana i la Fundació Enciclopèdia Catalana.
Des de ben jove que Porta va ser una persona molt compromesa amb el país i amb la llengua. I ho va fer amb constància durant anys i impulsant o participant en moltíssimes accions i iniciatives
A Jordi Porta, que va ser Síndic de Greuges de la Universitat Autònoma de Barcelona, se’l recordarà sobretot per la seva empremta deixada com a director de la Fundació Jaume Bofill entre 1971 i el 2001 i com a primer president de la nova etapa, del tot renovada, d’Òmnium Cultural (2002-2010).
El 2001 va entrar a formar part de l’estrenat Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua, i el 2008 va entrar a formar part del patronat de la nostra fundació, la Fundació Vincle. En tant que persona sempre preocupada per la salut del català, Porta encaixava perfectament a Vincle i hi feia aportacions. La darrera vegada que va venir, va ser al patronat del 17 de febrer d’enguany.
A Jordi Porta, que va ser Síndic de Greuges de la Universitat Autònoma de Barcelona, se’l recordarà sobretot per la seva empremta deixada com a director de la Fundació Jaume Bofill i com a primer president de la nova etapa, del tot renovada, d’Òmnium Cultural (2002-2010). El 2008 va entrar a formar part del patronat de la Fundació Vincle. En tant que persona sempre preocupada per la salut del català, Porta encaixava perfectament a Vincle i hi feia aportacions
A més dels seus dos llibre de memòries, el filòsof va publicar, el 2005, el llibre El català, o ara o mai!, en què esperonava a no adormir-nos per aconseguir millors quotes de benestar en pro de la llengua catalana. Porta va rebre la Creu de Sant Jordi (2010), la Medalla d’Honor de Barcelona (2011) i el Doctor Honoris Causa per la UAB (2013).
S’ha escrit molt sobre Jordi Porta, i nosaltres, com a fundació, fem la nostra aportació amb aquesta notícia de record. Tanmateix, volem recomanar dos articles de dues persones que el van tractar: el de Jordi Sànchez, titulat “Jordi Porta, un home bo, constructor i cohesionador de país” (El Nacional, 14-6-2023), i el de Jordi Manent, titulat “Jordi Porta, filòsof, activista i renovador d’Òmnium Cultural” (El Punt Avui, 16-6-2023).
Des del patronat de la Fundació Vincle lamentem molt la mort del nostre patró i amic Jordi Porta i Ribalta i li agraïm la seva bondat, els seus consells i el seu compromís amb el país i la llengua catalana
Des del patronat de la Fundació Vincle lamentem molt la mort del nostre patró i amic Jordi Porta i Ribalta i li agraïm la seva bondat, els seus consells i el seu compromís amb el país i la llengua catalana.