El passat 13 de maig ens deixava l’economista Frederic Ribas i Massana (Barcelona, 1947-2021). Tal com han apuntat diversos articulistes que en el seu moment es van fer ressò de la seva mort, Ribas ha estat un economista important pel que fa a la reivindicació del pensament econòmic català. Dels seus llibres destaquem L’autodeterminació en el pensament econòmic català (1978), De fenicis a protestants. Economistes, enginyers i pensadors catalans (2001) i Retrat d’una elit catalanista. Deixebles i hereus de Cambó: vint personatges (2008).
No tenim intenció de repassar tota la seva trajectòria en aquesta notícia, atès que ja ho han fet diverses persones, com per exemple Jordi Manent des del diari Ara (14-5-2021), Toni Alaya des de La Vanguardia (14-5-2021) i Eduardo Sánchez des del setmanari L’Ebre (8-6-2021). Tanmateix, des de la Fundació Vincle sí que li volem agrair la seva dedicació per treballar a favor de l’autonomia de l’economia catalana i per ser dels primers a denunciar públicament l’espoli fiscal català i l’ofec que patim per part de l’Estat espanyol, i també per assessorar la Fundació Vincle. Per exemple, Ribas va revisar tot l’Informe EuroMedi. Anàlisi de les potencialitats de l’Euroregió Mediterrània i de les limitacions que li són imposades (2020), del també economista Josep Reyner.
Frederic Ribas també va ser col·laborador del web de la Fundació Vincle en dues ocasions: el 5 de juliol de 2020 escrivia l’estimulant article “La pesta de la globalització”, i uns mesos més tard ens concedia una entrevista –des del nostre punt de vista, brillant– per al nostre portal, que, sens dubte, ha estat de les tres notícies més llegides fins ara en el nostre web.
Gràcies, amic i company, per la teva sapiència i la teva col·laboració altruista. I descansa en pau.